Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΕΣ


ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΕΣ


ΜΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΕΣ
 Β’ Έκδοσις Βελτιωμένη- Θεσσαλονίκη 2012
Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος Λεμοντζής,
Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας
 
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ   Α' ΕΚΔΟΣΕΩΣ

   Οι Άγιοι και οι μάρτυρες της Ορθοδόξου πίστεώς μας κατέχουν στη ζωή της Εκκλησίας μας μετά τον Κύριο και θεμελιωτή της Ιησού Χριστό και την Παναγία Μητέρα Toυ, την κεντρική θέση. Με την εν Χάριτι Θεού ζωή τους, το μαρτύριο της συνειδήσεως και τού αίματός τους, έγιναν και συνεχίζουν να είναι η ζωντανή μαρτυρία της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία καυχάται για τους Αγίους και τους Μάρτυρές της, τους τιμά και τους γεραίρει και Αυτοί με τη σειρά τους φανερώνουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το «κάλο δένδρο», που φέρνει καλούς καρπούς το αληθινό σώμα του Χριστού.
   Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι πιστοί δοκιμά­ζονται σκληρά. Κινδυνεύει όχι μόνο η ζωή των Χριστιανών, αλλά κυρίως η Ορθόδοξη πίστη. Κατά την εποχή αυτή Άγιοι, Νεομάρτυρες, Οσιομάρτυρες, κρυφά σχολεία στάθηκαν ευλογία, όχι μόνο για την εποχή εκείνη, αλλά και για τις κατόπιν γενεές μέχρι και σήμερα. Οι πιστοί εκζητούν την πρεσβεία των Νεομαρτύρων και των Αγίων και αυτοί με τη σειρά τους γίνονται παράκλητοι των πιστών κατά των Αγαρηνών.
   Τέτοιοι Νεομάρτυρες είναι οι Άγιοι Αθανάσιος και Ιωάννης οι Κουλακιώτες, τον βίο και τις ιερές ακολουθίες των οποίων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος Λεμοντζής, Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλάστρας, συγκέντρωσε και εξέδωσε στο παρόν βιβλίο. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και την βεβαιότητα πως τούτο θα συμβάλλει στην προσπάθεια να γίνουν γνωστοί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Χαλάστρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Καμπάνιας καθώς και της Θεσσαλονίκης.
 
Αντώνιος Παπαδόπουλος
Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Για παραγγελίες στα τηλέφωνα:
2310.525220 - 6977510787

 Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com


Read more: http://www.egolpion.com/mimites_pa8ous.el.aspx#ixzz2lj8Jpdyv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου